Sandbækvej 12, Nees, 7570 Vemb else@husted-kjaer.dk +45 9788 4066 - +45 5190 4066

Foredrag

Share Button

“Under Poesiens vinger”
eller
De tre gode feer

Fortællinger og egne digte – om de små og store ting i vores alle sammens hverdag. Den hverdag, som også gerne skulle rumme humor og poesi og frem for alt kærlighed – det gælder bare om at få øjnene op for den!

For de er der alle tre – de tre gode feer: Poesi – humor og kærlighed, som gerne ta’r os i hånden – hvis bare vi vil – og de kan finde os imellem alle de mere eller mindre ligegyldige irritationsmomenter, som vi har det med at omgive os med! Lær at tænk positivt!

Foredraget vil også rumme mine digte – sat i musik på CD’en “Folk og Fjord”

Tag med på besøg i nordiske digterstuer!
(Et foredrag med besøg på Island, Færøerne, Sverige, Ålandsøerne og Norge)

for04Einar Már Guðmundsson ved maleriet: “Universets engel ” på Poesigaarden. for03

Tag med til Island.
Hør om Island og om Einar Már Guðmundssons forfatterskab. Bl.a. Universets engle – beatle manifestet – Ræk mig nordlysene – digte.

Tag med til Færøerne.
Mærk suset fra Færøerne – de 18 spændende øer i Atlanterhavet – for …”langt ude i det kviksølvlysende verdenshav ligger et ensomt lille blyfarvet land …” (Citatet stammer fra min yndlings roman): “De fortabte spillemænd” af William Heinesen.

Hovedvægten af foredraget er da også centreret omkring denne bog af forfatteren William Heinesen, som jo netop bærer humoren og poesien med sig i sit vældige forfatterskab. Hør hvordan – ud fra egne besøg hos forfatteren i 1970 og 1985 og 1986.
I 1985 producerede Else Husted Kjær for DR Midt/Vest radioudsendelsen: “Skitseblade fra min Færø færd”. I denne udsendelse talte jeg med flere kunstnere deroppe. Selvfølgelig William Heinesen, maleren Zakarias Heinesen, og flere andre malere og digtere. I 1970 var jeg på studietur til Færøerne sammen med “De Vestjyske Malerpiger”. En utrolig spændende oplevelse – hvor forfatteren William Heinesen, stod på kajen og modtog os – da “Tjaldur” – efter en lang sejlads fra København til Thorshavn, lagde til nær ved den rødmalede brygge – og med besøg på mange af de små øer – til “Olaj fest” i Thorshavn sammen med bl.a. W. Heinesen, som også tog os med til åbningen af Laugtinget – til festgudstjeneste – og de stille dusede og ” fanden i voldske” (citat) dage med malerpenslen i gang på Myggenes – i Færøernes vel nok mest berømte maler J. Mykines hus, hvori ingen havde boet de sidste 16 år! Myggenæs (Mykines) – den aller vestligste ø i det kviksølvlysende verdenshav!

Tag med til Ålandsøerne.
Vi besøger også digtere på de mange smukke øer og skær, som ligger der mellem Sverige og Finland. Bl.a. Sally Salminen: “Katrina” og digteren Karl-Erik Bergman, sidstnævnte mødte jeg deroppe i 1983.

Tag med til Norge.
Til Petter Dass – vores fælles nordiske salmedigter (1647 – 1707) i Alstahaug Præstegård, der ligger lige syd for Polarcirklen i Nord Norge.

Her til dette dejlige sted, blev jeg inviteret til at udstille mine malerier: “Med H.C.Andersen ret i hjertet ind” – En fantastisk oplevelse og en stor succes!

I den anledning fik jeg et godt kik ind i præsten Petter Dass’s forfatterskab,digte og livsskæbne, som jeg allerede, havde stiftet bekendtskab med i 1970 på Færøerne!

Petter Dass har bl. a. skrevet salmen nr. 7 i salmebogen: “Herre Gud det dyre navn og ære”.

Tag med til Sverige.
I Sverige hilser vi på Evert Taube ( hans digtning ) og hans søn Sven-Bertil Taube. Sidstnævnte mødte jeg i Kbh. i 1986 – hvor jeg lavede en radio udsendelse med ham, som jeg kaldte “Poesiens trubadur”.

for05

Folk og Fjord

(Foredrag og videofilm eller DVD)

En kærlighedserklæring til Vestjylland. En rejse gennem næsten 100 år. En poetisk skildring af en vestjysk fjord : Nissum Fjord og dens landskaber – filmet gennem skiftende årstider !

Den elskelige Gerda Sørensen fortæller levende og medrivende om sin barndom ved fjorden : Om fiskeri både sommer og vinter og om høstning af tagrør – fortæller om sit voksenliv med mand og 7 børn derude på “Fjordbakken”.
En nu for længst svunden tid. Filmen følger også pensionerede fisker Johannes Outsen i hans hverdag i det lille hus ved Nissum Fjord. Vi er med i hans lille stue og i det lyseblå køkken. Gerda og Johannes lever ikke mere.
Filmen er optaget i 1988/ 89 af fotograf Esben Husted Kjær og instrueret af Else Husted Kjær.

“Folk og fjord” er optaget med professionelt udstyr. Det har været vigtigt for os at fastholde “en svunden tid – og gode fortællere”.
For dagene “gåe så forte” — snart er en anden tid på vej — den er her allerede !

Praktiske oplysninger:

Foredragenes varighed: 1- 1½ time.

Pris : 3-4.000 kr. Hvortil kommer kørepenge, der beregnes efter statens takst.-